Cascade, Leidschendam

'VISADE is in staat combinatie projecten met meerdere opdrachtgevers te ontwikkelen. Met een op voorhand te formuleren gemeenschappelijk Programma van Eisen, waarin de belangen van alle betrokken partijen worden gerespecteerd, wordt het ontwikkelingsproces versneld en leidt dit tot een mooi eindproduct.'

Werkvelden
Project- en Gebiedsontwikkeling
Plaats
Leidschendam
Specificatie
21 sociale huurwoningen (in 2 basistypen)
ondergrondse parkeergarage
wijkaccommodatie
4 vrijstaande en 26 twee onder een kap vrije sector, koopwoningen
Architect
Kampman architecten, Den Haag (appartementen)
Van Manen architecten, Noordwijk (woningen)
Samenwerking
WoonInvest
Voorburg De Langen & van den Berg
Bergambacht
Aanvang
april 2008
Oplevering
juni 2009

Aanleiding
De locatie van de voormalige gemeentewerf ligt in de wijk 'Rietvink' in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Deze wijk, die eind jaren 70, begin jaren 80 is gebouwd, is een mix van eengezinswoningen en vrijstaande woningen. Deze locatie is vrijgekomen en de ontwikkeling van een woningbouwplan zal de wijk voltooien. De gemeente Leidschendam-Voorburg en WoonInvest spraken de intentie uit het project samen te ontwikkelen. 

Waarom VISADE?
VISADE heeft bij de ontwikkeling van de in het project 'De Groene Loper' gerealiseerde wijkaccommodatie laten zien dat zij goed in staat is het programma en wensen van de toekomstige gebruikers in een interactief proces in alle opzichten tot tevredenheid te kunnen begeleiden. Ook bij deze ontwikkeling zijn de gebruikers nauw betrokken. WoonInvest benaderde VISADE om in een nieuwe samenwerking ook deze ontwikkeling op te pakken en het planproces te begeleiden.

Werkwijze en resultaat
VISADE heeft in samenwerking met de gemeente de stedenbouwkundige randvoorwaarden opgesteld die de basis vormden voor het uitschrijven van een selectie tussen drie stedenbouwkundige bureaus. De keuze viel op bureau Kampman uit Den Haag welke met zijn plan 'Cascade' een uniek waterrijk en groene stedenbouwkundige opzet creëerde. Dit was voor WoonInvest aanleiding architectenbureau Kampman opdracht te geven voor het ontwerp van het appartementengebouw. Het resultaat is een kleinschalig appartementen-gebouw, dat aansluiting vindt bij de 30 vrije sector koopwoningen in een waterrijke en groene setting, die door architectenbureau van Manen uit Noordwijk zijn ontworpen. Voor de realisatie is VISADE een samenwerking aangegaan met Van de Langen & van den Berg welke tevens de bouw verzorgt.

Bijzondere kenmerken
Het stedenbouwkundig plan is zo opgezet dat het appartementen gebouw een logische ligging heeft langs de Oude Trambaan en de eengezinswoningen een relatie hebben met de reeds aanwezige Vliet. Het zogenaamde polderwater geeft met de daarin aangebrachte Cascade een bijzonder karakter aan het water binnen het plangebied. Hieromheen zijn de geschakelde twee-onder-een-kap woningen gesitueerd. In het appartementencomplex wordt tevens een wijkaccomodatiecentrum opgenomen en een ondergrondse parkeergarage. De ontsluiting van het gebied vindt plaats op het oorspronkelijk gelegen 'kanaal van Corbulo'. Deze unieke vondst dateert nog uit de tijd van de Romeinen. De inrichting van het openbaar gebied zal hier naar verwijzen. Aan het eind van deze weg wordt een groene speelplek ingericht. De woningen aan het water krijgen een eigen haventje.