De grindhorst in Rotterdam

"VISADE heeft in het verleden bij andere projecten laten zien moeizaam lopende projectinitiatieven door een duidelijke visie en procesmatige aanpak vlot te kunnen trekken".

Werkvelden
Proces- en Projectmanagement
Plaats
Rotterdam, Deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek
Specificatie
32 huur- en 27 koopappartementen met gemeenschappelijke voorzieningen bestemd voor 55-plussers
Prijs
huurappartementen € 550,-/maand koopappartementen vanaf € 177.000,-
Architect
VHP Architecten
Samenwerking
Woningcorporatie Laurens Wonen
Woongroep Hillegersberg-Schiebroek
Aanvang
september 2005
Oplevering
december 2006

Aanleiding 
Woongroep Hillegersberg-Schiebroek vroeg de gemeente Rotterdam een appartementengebouw te ontwikkelen met betaalbare woningen, bestemd voor mensen die in een woongroep willen leven. De gemeente reserveerde daarvoor een locatie aan de Grindweg. Vervolgens is een samenwerking gezocht met woningcorporatie Laurens Wonen (voorheen MaasAnker), een stichting die zich richt op woningen voor 55-plussers. 

Het ontwikkelingsproces verliep erg moeizaam, waardoor het traject veel vertraging heeft opgelopen. Daarom heeft Laurens Wonen VISADE gevraagd om het proces onder handen te nemen. 

Waarom VISADE? 
Laurens Wonen heeft VISADE begin 2004 gevraagd een Plan van Aanpak te maken, dat het mogelijk moest maken de voortgang van de ontwikkeling weer vlot te trekken, binnen de door Laurens Wonen gestelde doelen. De keuze voor VISADE is gebaseerd op haar werkwijze, welke reeds eerder voor andere opdrachtgevers tot concreet resultaat heeft geleid. De procesmatige aanpak van VISADE en de kennis en ervaring gaven Laurens Wonen het vertrouwen dat snel resultaat kon worden geboekt. 

Werkwijze en resultaat 
Na inventarisatie van de beschikbare documenten maakte VISADE een planning om het bouwplan stapsgewijs, in logische volgorde, verder te ontwikkelen. Het voorstel van VISADE om een deel van de appartementen te bestemmen voor de verkoop is door Laurens Wonen en Woongroep Hillegersberg-Schiebroek overgenomen. 

In het voorjaar van 2005 was het planproces onder controle en is overeenstemming bereikt met ERA Bouw. In september 2005 is begonnen met de bouw, waarvan in januari 2006 het hoogste punt werd bereikt. Hiermee is het bewijs voor een voorspoedig verlopend planproces gelegd. 

In juni 2005 is begonnen met informatie voor en werving van huurders en kopers. Laurens Wonen verhuurt de appartementen, de verkoop van de koopappartementen is in handen van Kolpa Makelaars en Spindler Makelaars te Rotterdam.    

Bijzondere kenmerken 
Een bijzonder aspect van dit project is de doelgroep van woningcorporatie Laurens Wonen. De appartementen zijn geheel geschikt gemaakt voor 55-plussers en van alle gemakken voorzien. Door de huurprijzen en koopsommen laag te houden, is het project geschikt voor een breed publiek. 

Daarnaast is een deel van de toekomstige bewoners lid van een actieve woongroep. Toekomstige bewoners hebben de keuze om zich bij de woongroep aan te sluiten. Het project beschikt daarnaast over een gezamenlijke ontmoetingsruimte, kantoor en een apart gastenverblijf voor bijvoorbeeld logees.